ADHD en ADD

ADHD

ADHD is een afkorting van de Engelse term die in het Nederlands vaak vertaald wordt als aandachtstekort / hyperactiviteitstoornis. Kinderen met ADHD hebben een gebrek aan aandacht en/of zijn overbeweeglijk en impulsief.
Kinderen met ADHD worden vaak getypeerd als ‘druktemakers’ en ‘snel afgeleid’. Voor kinderen met ADHD is het bijvoorbeeld heel erg lastig om in de klas op hun plaats te blijven zitten. Ze dwalen door de klas heen en houden andere kinderen van hun werk. Wanneer ze wel op hun plaats zitten, zitten ze bijvoorbeeld te wriemelen of laten ze constant hun spullen op de grond vallen. Kinderen met ADHD houden vaak niet van spelletjes waarbij ze lang moeten opletten. Als ze met spelletjes of speelgoed spelen doen ze dit op hun eigen manier. Vaak worden kinderen met ADHD ook als flapuit getypeerd. Dit komt omdat alles wat ze denken er meteen uitgooien of anderen onderbreken voordat ze hun zin hebben afgemaakt. De kenmerken van ADHD worden vooral goed zichtbaar wanneer er eisen aan het kind worden gesteld. Een voorbeeld is wanneer het kind een opdracht op school moet uitvoeren. Wanneer het kind vrij aan het spelen is en zijn eigen gang kan gaan zullen de kenmerken van ADHD veel minder opvallen. Door aanpassingen te maken in de opvoeding, leefomgeving en het eetpatroon kunnen ervoor zorgen dat uw kind minder last heeft.

ADD

Kinderen met ADD vinden het moeilijk om hun gedachten op orde te houden. Ze vinden
het daarom prettig om zich terug te trekken op een rustig plekje. Verder zijn ze overgevoelig voor prikkels uit de omgeving. Licht en geluid bijvoorbeeld leidt hen snel af. Ze vinden het dan lastig om hun concentratie en gedachten erbij te houden. Kinderen met ADD worden daardoor vaak als dromerige types gezien. Kinderen met ADD kunnen wel tijdelijk hun concentratie verscherpen. Dit wordt Hyper Focus genoemd en kost ze heel veel energie.
Dit zorgt er wel voor dat ze opeens hele goede resultaten kunnen behalen.
Kinderen met ADD hebben vooral moeite met het plannen en organiseren van taken. Het kind komt moeilijk op gang met het uitvoeren van de taak. Kinderen met ADHD hebben last van hyperactiviteit. Kinderen met ADD hebben dat eigenlijk ook, alleen zie je dat niet in het gedrag terug. Die hyperactiviteit hebben de kinderen in hun hoofd.  Omdat alles zoveel energie kost zijn kinderen met ADD snel moe, zo tegen drie uur in de middag. Ondanks hun moeheid kunnen ze ’s avonds vaak moeilijk in slaap komen.

Ilona Borst kindercoaching biedt begeleiding aan deze kinderen, hun ouders en omgeving.

Copyright � 2015. All Rights Reserved.